15 Nisan 2011 Cuma

TORTİLLA

BİR ISPANAK BİR TORTİLLA İKİ DE TAVUK
Hiç düşündünüzmü neden kışa hazırlıklar yapılırda yaza hazırlık yapılmaz. Bu yazın daha bereketli olduğundan derseniz pek katılmam. Kışlık sebzeler yaz sebzeleri gibi hazırlanamaz dersenz de bu teziniz birazdan çürümek üzere....
Bir değişiklik yapıp yaza hazırlanalım ne dersiniz?
Benim için ıspanak temizlemek biraz sevimsiz bir iş.İşe koyulma cesaretim olduğu zamanlar ihtiyacım olandan daha fazla alıp haşlayorum ve daha sonra kullanmak üzere ihtiyaç fazlasını dondorocuya kaldırıyorum. Stoklamak fikir böyle çıktı anlayacağınız. Benim gibi ıspanak temizlemeye üşenenler için büyüek kolaylık olduğunu düşündüğüm ıspanak kavurmasını sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum.
Her türlü opsiyona açık bir tarif olduğunu şimdiden belirteyim. Mesela soğanları kavurduktan sonra dilerseniz salça ekleyebilirsiniz. Ispanakla ilişkinize karışmayayım ama ben soğanı kavururken karabiberi de ekliyorum ki aroması daha bir işlesin içine. Yok ben klasik usul severim diyorsanız oda olur:))))))
Bu kavurmayı nerelerde kullanabilireize gelince; birazdan anlatacağım dürüm çok yakışıyor mesela. Birde önce çok az yağda çemenli veya çemensiz pastırma veya sucuğu küp doğrayıp soteliyoruz. Ben yumurtalı çok da sevmediğimden bir yumurtayı çırpıp kişi sayısına bölüyorum ama sayıyı artırabilirsinizde gene isteğe bağlı:))Ispanak üzerinde kişi sayısı kadar minik çukurlar açıp yumurtaları bu boşluklara döküyoruz. Yumurtalar pişince yemeğimiz hazır. Lezzetinin garanti olduğunu söyleyebilirim. denerseniz şimdiden afiyet olsun. Haaaa birde gene dilerseniz kaşarda bu kavurmaya çok yakışır benden söylemesi....
Ayrıca börek, kurabiye içi, etin yanına garnitür olarak veya zeytinyağı limon ilavesi ile salata olarak da kullanabilirsiniz.
Şimdi tarife geçelim isterseniz...


ISPANAK KAVURMASI STOĞU
MALZEMELER
1kg ıspanak
2 adet soğan
3 kaşık zeytinyağı
Karabiber ve tuz


Ispanakları bol suda iyice yıkayalım. Soğanı yağda soteleyelim. buaşamada karabiberi ve dilerseniz salçayı ekleyelim. Üzerine yıkanmış suyu iyice süzülmüş ıspanağı tuz ilavesi ile kapağı kapalı olarak 30 dakika kendi bıraktığı suyunu çekene kadar pişirelim. Piştikten sonra tel süzgece alıp fazla suyu süzelim. Buzdolabında üzeri stretch folyo ile kapalı olarak muhafaza edelim.


TORTİLLA


MALZEMELER
4 su bardağı un
1/3 yemek kaşığı kabartma tozu
1/2 bardak tereyağı
1+1/2 su bardağı ılık su
4 bardak unu derin bir kaba alalım ve kabartma tozunu ekleyelim. Tereyağını da un karışımına ekleyelim.
Tereyağını bütün hamura yedirdikten sonra ılık suya deniz tuzunu ekleyip karıştıralım. Ilık suyu yavaşça una ekliyelim. Hamur ele yapışmayacak kıvama gelene kadar yoğuralım ve 20 dk kadar dinlendirelim.


Daha sonra hafif yassılaştırdığımız hamuru, hamur bıçağı ile 12 eşit parçaya ayıralım. Bunun için ilk önce hamuru 4 eşit parçaya ardından da her bir parçayı 3 eşit parçaya ayıralım.
Hamur toplarını elimize almadan önce minik bir parça tereyağını avuç içimizde eritelim.
Hamur parçalarını minik toplar haline getirip merdaneyle açalım.
İnce açtığımız tortillaları ısıtılmış krep tavasında her bir yüzünü 45-60 sn olmak üzere çevirip pişirelim.
Tavadan aldığımız tortillaların üzerine çok az tereyağı sürüp mutfak havlusu içine koyalım.

TORTİLLA EKMEĞİNDE ISPANAKLI DÜRÜM
MALZEMELER
5 adet Tortilla
Ispanak kavurması
İnce dilimlenmiş kaşar veya mozerella dilimleri
Tatlandırmak için nomuoryantal(ben kullanmadım)
Kurutulmuş domates dilimi


Ispanakları tortilla ekmeğinin arasına yayalım. İki, üç dilim taze kaşar yada mozarella 3–4 minik dilimlenmiş kurutulmuş domates ile dürüm şeklinde saralım.
Sarmadan önce Nomu oryantal ile tatlandırır ise lezzet patlaması olacağı yazıyordu aldığım tarifte ama ben bulamadığım için kullanmadım:(
Fırın kabına dürümleri yerleştirelim ve peynir eriyene kadar 170 derecede fırınlayalım.
Sonra dilerseniz ikiye bölerek veya iki parmak kalınlığında dilimleyerek servis yapalım.
Hazır meksika mutfağına başlamışken devam edelim ne dersiniz? Yalnız benim hepsini birden yapma şansım malesef olmadığından şimdilik tariflerini paylaşacağım. Resimleri ise pek yakında.........


MEXİCAN WRAP


MALZEMELER
2 parça tavuk göğüs
4-5 tane meksika biberi
2-3 kurutulmuş acı kırmızı biber
1 diş sarımsak
1/2 kuru soğan
1/3 çay bardağı zeytinyağı
karabiber,tuz,kekik,köri
TATLI DOMATES SOS
4–5 tane domates
1 diş sarımsak
1/2 su bardağı toz şeker
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Domatesleri küp keselim. Sarımsakları ince dilimleyelim.
Zeytinyağını tencereye alıp sarımsakları yağda biraz çevirelim.


Domatesleri tencereye ekleyip sularını salana kadar sarımsaklarla beraber pişirelim. Toz şekeri de ekleyip bir süre daha ateşte bırakalım.
Diğer taraftan tavuklu iç harç için; tavukları jülyen dilimleyelim, sarımsakları dilim doğrayalım, Meksika biberlerini ince şerit keselim, soğanları da halka doğrayalım.
Wok tavaya yağı ve sarımsakları alalım.Biraz çevirdikten sonra tavukları akliyelim.
Yıkadığımız kurutulmuş acı biberleri de tavuklara akliyelim.
Biberlerle de biraz çevirdikten sonra soğanları da akliyelim.
Son olarak da Meksika biberlerini akliyelim.
Karabiber, kekik, deniz tuzu ve kör iyi ekliyelim. Tavuklar iyice piştikten sonra tatlı domates sosunu da akliyelim.
Sosla birlikte de bir kaç dakika daha pişirelim.
Tortillaların içine süzme yoğurt sürdükten sonra marul, maydonoz ve mısırı koyup, tavuklu iç harcı da ekliyelim.


ELMA ENCHİLADA
MALZEMELER
5 tortilla
2 elma
1 yemek kaşığı tarçın
ceviz
1/2 bardak toz şeker
1/2 bardak esmer şeker
1/3 bardak tereyağı
1/2 bardak su


Elmaların kabuklarını soyup küp şeklinde dilimleyelim.
Elmaların üzerine 1 çay bardağı toz şeker, tarçın ve cevizi ekleyelim.
Karışımı tortillaların ortalarına yerleştirip saralım. Önceden 125 dereceye ısıtılmış fırına verelim.
Toz şeker üzerine esmer şekeri akliyelim.
Üzerine ılık su ve tereyağını ekleyip kısık ateşte ısıtalım.
Enchiladas fırında üzerleri kızarmış çıtır çıtır bir kıvama geldiğinde çıkarıp üzerine sıcak sosu dökelim.


SEBZELİ TORTİLLA
MALZEMELER
3 cup (678Grm) un
½ tatlı kasığı tuz
1 tatlı kasığı kabartma tozu
½ cup margarin/tereyağı/vitayag
½ cup ilik su
½ cup istediğiniz yeşil sebze
Yeşillik için – ½ demet dereotu sapları ile ve 2 pırasa


Ben yeşillik olarak dereotu ve pırasa kullandım. Bu tarif için istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz. Ispanaklı isterseniz ıspanağı haşlayın suyunu süzün ve mikserden geçirin.
Hamur özelliği: Acarken un ve yağ kullanmadım
Mixerde önce sıcak sudan geçirdiğimiz sebzeleri güzelce ezdirelim. Un ve kullandığımız tereyağını, sebze püresini ve tuzu bir kâse içine alıp çatal yardımı ile ezelim ve hamurla birbirine geçinceye kadar karıştıralım. İyice karıştıktan sonra ılık suyu yavaşça ekleyerek yedirelim, Yaptığınız hamuru üzeri kapalı 15 dakika dinlendirin. Parçalara ayırıp istenilen büyüklükte açalım. Hamuru zaten çok kolay açılacağı için ekstra un veya yağ gibi malzemelere ihtiyacımız kalmıyor.
Açarken dikkat edilmesi gereken nokta; hamurumuz ince olmalı.
Açtığımız hamurları orta hararetli teflon tavada altı ve üzeri kızarıncaya kadar pişirelim. Üzeri kapalı bir kabın içine alıp kullanmadan önce buharı ile yumuşamasını sağlayalım...
Buen Provecho !

Hiç yorum yok: