8 Nisan 2012 Pazar

GRANOLA BAR

İhtiyaçtan değil ama tamamen meraktan yaptım GRANOLAları. Hazır bahar ayları gelmişken rejim yapan arkadaşlara yardımcı olur belki. Tereyağı yerine sıvı yağ kullanıp fıstık ezmesini çıkarırsanız gayet sağlıklı bir atıştırmalık olabilir pekala. 

Hazırlanışı ise gayet kolay bı kıtırların. Kuru malzemleri damak tadınıza göre karıştırın. Islak malzemleri dilerseniz benim yaptığım gibi yağda eritip kullanın. Dilersenizde (Sıvı yağ kullanacak iseniz)direk karıştırıp kuru malzemeler ile harmanlayıp kıtırlaşana kadar fırınlayın. İşte bu kadar basit. Malzeme özgürlüğü olan bir tatlı çeşidi bence.Mesela şimdi aklıma geldi damla çikolata eklenip çikolatalı da yapılabilir ne dersiniz?

Bu arada ilk fırından çıkınca biraz yumuşak olacaklar. Bu sizi korkutmasın. soğudukça katılaşıyor çünkü.

Küçük bir not da annelere;çocuklarınızın beslenme çantasına koyarsanız hem minikleri mutlu edersiniz hem de sağlıklı bir beslenme çantası hazırlamış olursunuz.
MALZEMELER

KURU MALZEMELER:
3 cup yulaf ezmesi
1/2 cup hindistan cevizi rendesi

1/2 cup çekirdek içi
1/4 cup çekilmiş keten tohumu
1/4 cup susam
1 cup badem,ceviz,fındık karışımı
1/4 tsp kaşığı tuz
1 cup kuru meyve (incir-kayısı-elma-dut-üzüm-hurma-erik vs)

ISLAK MALZEMELER:
60 gr tereyağı(4 tbsp sıvıyağ)
1 tbsp tarçın
1 tbsp zencefil tozu
1/4 tsp vanilya
1 cup bal+Pekmez karışımı
1 cup meyve püresi(elma,şeftali,erik vs)
1/4 cup fıstık ezmesi
1/4 cup esmer şeker

Fırını 160 dereceye ısıtalım.
Bir tepsiyi yağlı kağıt ile kaplayalım.
Kuru malzemeleri meyveler hariç (Yulafı, hindistan cevizi, badem/fındık ve çekirdek, keten tohumu) karıştıralım. Malzemeleri tepsiye serelim ve15 dakika kızartalım.
Ayrı bir tencerede tereyağı eritip bal, fıstık ezmesi, esmer şeker,meyve püresi, vanilya, zencefil ve tarçını ekleyip şeker eriyene kadar orta ateşte pişirelim.

Yulaf karışımı kızarınca, geniş bir kaseye alıp üzerine incecik dilimlediğimiz kuru meyveleri ve ballı karışımı ekleyelim. Tüm malzemeleri iyice karıştıralım. Karışımı yağlı kağıt döşenmiş bir kare fırın kabına dökelim ve tahta kaşık yardımı ile  bastırarak, yüzeyini iyice düzleştirelim.
Bu karışımı fırında 30-40 dakika daha pişirelim. Fırından çıkarttığımız barları soğutma telinde soğutalım. 
Soğuduktan sonra, yağlı kağıtla birlikte kesme tahtasına alalım. Keskin geniş bir bıçakla, istediğimiz ebatta dilimleyelim.
Kesme işlemini muhakkak soğuduktan sonra yapalım. Çünkü fırından çıkan granola yumuşak olduğundan dağılabilir.
Tekrar 10-15 dakika daha pişirelim.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: