19 Ağustos 2012 Pazar

BAYRAMLIK KESTANE ŞEKERLİ TRUFF

Bence elde kalan malzemeleri, bayatlamış kek ve kurabiyeleri değerlendirmenin en şık halidir truff. Kişinin zevkine göre şekillenebilirde ayrıca.
Bu bayram evde kalmaya karar verince bende ne yapsam ne yapsam derken buzluktaki kek ve kurabiyeler geldi aklıma.
Emek sarfedip yaptığım şeylerin ziyan olmasına asla müsade etmem. Bunun için buzluk en büyük kurtarıcımdır.
Ramazanın başında yapıp tüketemediğim çikolatalı kekimde ve zencefilli kurabiyelerimde karar kıldım. 
İkramlıklar da çikolatalı almalıydı elbette.. 
İkramlık, çikolatalı, içinde kek/kurabiye olan trufflar yapılmaya başlandı böylece.
Son anda aklıma kestane şekeri de gelince oda hamura koşup yetişti ve işte çikolatalı ve kestane şekerli trufflar çıktı ortaya.
Ben bitter çikolataları kakaolu kekli ve kestane şekerli, beyaz çikolataları ise zencefilli kurabiyeli olarak yaptım.
Truff aslında bir çeşit mantar. İtalya ve tüm avrupada çok favori. Bu minik toplarda truff mantarına benzetildiği için bu ismi almış. Mantarını hiç yemedim bilmem ama çikolatasına bayılıyorum.
Şimdiden afiyet olsun ve İyi Bayramlar.
MALZEMELER
100 gr bitter çikolata
100 gr beyaz çikolata
200 gr süt kreması
1 adet kakaolu/çikolatalı kek/300 gr çikolatalı kurabiye
100 gr kestane şekeri püresi
Üzerini kaplamak için; File badem,antep fıstığı, iri dövülmüş ceviz, hindistan cevizi kakao,susam,haşhaş tohumu, ayçekirdek içi vs.

Kremayı iki ayrı sos tenceresine alalım.
Krema kaynamaya başlayınca küçük parçalara ayırdığımız çikolatayı ayrı ayrı(Bitteri bir kaba beyaz çikolatayı bir kaba) ekleyelim.
Çikolatalar eriyene kadar çırparak karıştıralım.
Tamamen eriyince ocağın altını kapatalım.
Keki büyükçe bir karıştırma kabına ufalayalım.Eğer kurabiye kullanılacaksa rondodan geçirmekte yarar var.
Keki ikiye bölelim ve ayrı ayrı iki kaba alalım.
Kekin/ kurabiyenin üzerne kestane şekeri ve çikolatalı kremayı döküp tüm malzemeyi yoğuralım.
Kabın üzerini streçle kapatıp 3-4 saat buzdolabında dinlendirelim.
Ertesi gün hamurdan parçalar kopartıp elimizle yuvarlayıp kaplama malzemeleri ile kaplayıp truff kağıtlarının içine yerleştirelim.
Eğer ev ısısı erimesine neden olacak derecede ise truffları buzdolabında bekletelim.
Afiyet olsun.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Hayırlı bayramlar