2 Kasım 2013 Cumartesi

GÖKKUŞAĞI BÖREK

Çoğumuz biliyor bu tarifi biliyorum. Sunumdaki göz dolduruşına bayılıyoruz. Ben de yıllardır yaparım. Zamanla benim börek tarifim biraz değişti. Şöyleki;
İlk başta 6 yufkadan her iki yufkada bir farklı bir harç ile (Toplamda üç farklı harç) yapardık bu böreği. Sonra bu şekli ile tabaklarda diğer sunumlara daha az yer kaldığını farkedince böreği küçültmeye karar verdil.
Üç farklı harç yerine tüm harcı ikinci yufkanın üzerine serip üçüncü yufkadan sonra rulo yapıp iki parmak kalınlığında dilimleyince daha bir derli toplu oldu börekler. birde bizim evde börek  sosu 1 e 3 oranında su ve sıvı yağ ile yapılır. İnanın çıtır çıtır börekler oluyor. Bu şekilde seviyorsanız tavsiye ederim.
iç harcına gelince ben bu gün bir kısmını peynirli, bir kısmını kıymalı yaptım. Siz keyfinize göre çeşitlendirebilirsiniz.
MAZLEMELER
6 adet yufka
1/3 cup sıvı yağ
2/3 cup su
1 kg ıspanak
2 adet orta boy soğan
2 adet kapya biberi
125 gr beyaz peynir
125 gr kıyma
Tuz,karabiber,pul biber
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı yoğurt
Susam,çörek otu

Ispanakları temizleyip yıkadıktan sonra orta kalınlıkta doğrayalım.
Soğanları yemeklik kıyıp çok az yağ ile kavuralım.
Kapya biberi yıkayıp minik minik dilimleyip kavrulan soğana ekleyelim. En son ıspanakları ekleyip çok az sadece ıspanaklar sönene kadar pişirelim.
Kıymayı ayrı bir tavada kavurup bir kenara ayıralım.
Peyniri çatalla ezip ufalayalım.
soğuyan ıspanak harcının ikiye ayıralım.
Düz bir zemine 1. yufkayı serip üzerine sosdan kaşık yardımı ile yayalım. 2.kat yufkayı da serip tekrar yağlama işlemini tekrarlayalım.
Ispanağın yarısını yufkanın üzerine serip ufaladığımız peynirleri ıspanakların arasına yayalım.3. kat yufkayı serip son kez yağladıktan sonra yufkayı rulo olsrak sarıp büyük bir tepsiye aktaralım.
Kalan 3 yufkayıda ama bu sefer kıymalı olarak sarıp tepsiye alıp buzdolabına kaldıralım. Bir gece bu şekilde bekler ise sosunu güzelce çekeceğinden börek daha bir güzel oluyor ama sizin vaktiniz yok ise 1-2 saat bekletebilirsiniz.
Hamur rulolarını iki parmak kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serili fırın tepsisine yan yatırarak dizeli.
Bir yumurta sarısına 2 kaşık yoğurt ekleyip çırpalım. Bu harcı hamur rulolarının üzerine sürelim.
en son susam ve çörek otu serpip fırında üzeri kızarana dek pişirelim.
Sıcak servis edelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: