13 Kasım 2013 Çarşamba

AŞURE




Aşure, diğer bir adı tufan yemeği veya  şükran çorbası….Adı her ne olursa olsun kültürümüzün bir parçası. Çok eski bir anadolu geleneği.  
Pişiriliş şekli ve içindeki malzemeler ile yöresel olarak farklılıklar gösterir. Içine 7 çeşit koyulur diyen de olur, 41 çeşit olmazsa olmaz diyenlerde. Benim 250 çeşit imiş içindekiler diye de duymuşluğum var. Biraz  abartı bir rakam Kabul ediyorum. Rivayet olma ihtimali çok.
Önemli olan aslında sadece paylaşmak. Paylaşmanın hazzını yaşamak. Bir diğer anlamı ise evlere getirdiğine inanılan bolluk ve bereket.
Bizim oralarda evinde kızı olan her ev muhakkak yapıp en az 7 haneye dağıtır. Bu da bizim inancımız. Sizin için anlamı ne?
MALZEMELER
2 su bardağı buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru Fasulye
2 yemek kaşığı pirinç
200 gr kuru Üzüm
100 gr kuş üzümü
100 gr kuru İncir
100 gr kuru Kayısı
100 gr dut kurusu
100 gr fıstık
2 su bardağı şeker
2 adet çubuk tarçın
5-6 adet karanfil
1 çay bardağı portakal çiçeği suyu(var ise)
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi(Kabuğun altındaki beyaz kısımlar acılık vereceği için bu kısımların rendelenmediğinden emin olalım.)
2 adet ekşi elma
15-20 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
Çekilmiş ceviz içi, badem,fındık, tarçın, nar taneleri
İstenir ise; Hindistan cevizi, kiraz şekerlemesi

Buğdayı bir gece önceden üzerini geçecek kadar  su ile bir taşım kaynatıp kendi suyunda bir gece bekletelim.
Kuru fasulye, nohut ve üzümü yıkayıp ayrı kaplarda bir gece önceden ıslatalım.
Ertesi gün buğdayı süzüp büyük bir çelik tencereye aktaralım.

15 su bardağı su ekleyip kısık ateşte kaynatalım. Buğday ve diğer baklagiller ne kadar kısık ateşte pişer ise kıvamı kokadar açılıp helmelenecektir.
Buğdayın üzerinde biriken köpüğü bir kevgirle alıp tencerenin kapağını kapatalım ve buğdaylar patlayıp yumuşayana kadar kaynatalım. Orta ateşte buğdaylar ortalama 1,5 -2 saatte açılırlar.
Fasulye ve nohutu süzüp ayrı kaplarda haşlayalım.
Buğdayın suyu un çorbası kıvamına gelmek üzereyken nohut ve kuru fasulyeyi ekleyelim. Koyulaşmaya başlayana kadar iyice kaynatalım.
Ardından sırasıyla fıstık, kuru üzüm, ince kıyılmış kuru kayısıyı ve rendelenmiş portakal kabuklarını ekleyip karıştıralım.
Bir kaç taşım kaynatalım.

Karanfillerin kafalarını ezelim vebuğdaya ekleyelim.
Ayrıca 5 er avuç ceviz içi(dövülmüş)fındık,soyulmuş badem ekleyelim.
Bir müddet daha kıvamlanması için aşureyi kaynatalım. bu arada aşureyi sürekli karıştırmayı unutmayalım ki dibi tutmasın.
ardından kuru meyveleri minik minik doğrayarak (12 adet kuru kayısı,10 adet kuru incir,5 avuç kuş üzümü,3 avuç kuru üzümü ekleyip son olarak da tarçın çubuklarını ekleyip karıştırmaya devam edelim.
aşure piştikçe suyu azalacaktır. Kıvamını çok da cıvık yapmadan ara sıra sıcak su ekleyelim. 
Şimdide eğer var ise portakal kabuğunu ve tuzu ekleyelim.
 Finalde şekeri ekleyip karıştırmaya devam edelim. Ardından portakal çiçeği suyu var ise ekleyip eğer şeker az gelmiş ise ayarlayalım.(Aşure piştikten sonra şeker tadı bir miktar azalır. Tadı bunu düşünerek ayarlayalım.)Şekeri ayarladıktan sonra aşureyi ocaktan indirmeden kabuklarını soyup küp küp doğradığımız elmaları da ekleyip aşureyi ocaktan alalım.
(Kıvamını koyu tutulmak istenir ise bir çay kaşığının ucuyla aldığımız çok az buğday nişastasını 2 yemek kaşığı gül suyunda eriterek aşureye ekleyelim ve 1 - 2 dakika daha kaynatalım.)
Aşure piştikten sonra sıcakken kaselere boşaltalım. Kepçeye aşureyi diplere daldırarak ve tencereyi karıştırarak alalımki tüm malzemeler eşit olarak tüm kaplara dağılsın.
Soğuyunca üzerini ceviz içi, antep fıstığı, kuş üzümü, tarçın ve nar taneleri ile süsleyerek servis yapın.
Not: Bir yanda sıcak suyu her daim hazır bulundurun. Çünkü koyulaştıkça ekstradan su eklemek gerekebilir.

Ben bu mevsimdeki portakalın kabuğu acı olduğu için eklemedim.Daha bir tatlanığı zaman eklenir ise çok güzel bir rahia verir.
Aşure sıcak iken süslenir ise aşure kaymaklanmayacağı için tüm üst malzemeler dibe çöker.

Bereketi bol olsun. Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok: